BoBoiBoy Wiki
Advertisement
BoBoiBoy Wiki

Nur Fathiah Diaz (lahir di Malaysia, 20 Oktober 1999; 17 tahun) merupakan seorang pengisi suara cilik asal Malaysia yang menjadi orang di balik tokoh kartun saudara kembar yang membintangi kartun Upin & Ipin selama tiga musim pertama serial animasinya dan juga film Geng: Pengembaraan Bermula. Pada musim ke-4 kartun Upin & Ipin, Asyiela Putri menggantikan Fathiah sebagai pengisi suara saudara kembar tersebut.

Setelah mengundurkan diri untuk sementara waktu, Fathiah kembali ke bidang pengisi suara untuk mengisikan suara BoBoiBoy dalam sebuah serial animasi Malaysia, BoBoiBoy. Dia juga mengisi suaranya untuk karakter BoBoiBoy dalam film BoBoiBoy: The Movie dan kelanjutannya, BoBoiBoy Galaxy.

Biografi[]

Fathiah merupakan anak sulung kepada pasangan Diaz Mohd Bahauddin dan Azlina Mohd Alias. Fathiah mula berkarier sejak umur 8 tahun lagi. Di samping itu, adiknya, Muhammad Fathi Diaz turut memeran suara bagi watak Ochobot.

Pada 21 Oktober 2023, Fathiah telah mendirikan rumah tangga bersama pasangan pilihannya. Rekan-rekan Monsta seperti Anas Abdul Aziz, Dzubir Mohammed Zakaria dan Wong Wai Kay menghadiri perkawinannya.

Galeri[]

Video[]

Advertisement