BoBoiBoy Wiki
Advertisement
BoBoiBoy Wiki

Bangsa Kubulus atau bangsa alien berkepala kotak adalah makhluk-makhluk yang tinggal menetap di Planet Ata Ta Tiga.

Sejarah[]

Bangsa Kubulus merupakan bangsa yang mendiami Planet Ata Ta Tiga di hujung galaksi nusa gima. Mereka membangunkan planet tersebut sendiri yag terkenal dengan kemajuan teknologi. Mereka hidup dengan aman selama berpuluh ribu tahun, sehinggalah detik itu, Planet Ata Ta Tiga diserang oleh bangsa alien jahat! Dengan begitu sahaja, mereka telah diserang dari udara, tanah, dan laut. Tiada siapa dapat menjangka ini semua bakal terjadi. Planet Ata Ta Tiga kini diambang kemusnahan, dibayangi kepupusan bangsa Kubulus.

Di suatu tempat, tersembunyi dari pengetahuan armada alien jahat. Bangsa Kubulus telah mengumpul kesemua pakar untuk mencipta senjata terulung di bawah program Sfera Kuasa, dan akhirnya terciptalah... Klamkabot. Mereka cuba untuk menghancurkannya, tetapi gagal. Mereka yang terselamat, bersama membina semula Ata Ta Tiga. Planet mereka menjadi lebih maju dan hebat dari sebelumnya, dan terciptalah juga Sfera-Sfera Kuasa generasi terbaru.

Kini, Sfera Kuasa menjadi sebahagian dari hidup bangsa Kubulus. Tetapi dengan kebolehan sehebat itu, bangsa Kubulus kini menjadi gila kuasa. Sfera Kuasa diprogramkan semula menjadi senjata pemusnah. Bangsa Kubulus menjadi empayar penakluk baru di antara galaksi! Klamkabot tidak mempersetujui tindakan yang dilakukan empayar baru Kubulus. Siapa sangka, penyelamat mereka satu masa dahulu, kini menjadi penentang utama. Tetapi kali ini, empayar Kubulus lebih bersedia.

Demi menyelamatkan Sfera Kuasa yang tinggal, dengan saki baki kuasa, Klamkabot telah menggunakan Kuasa Teleportasi dan menghantar Sfera-Sfera Kuasa ke seluruh pelusuk galaksi. Sebelum melarikan diri sendiri, Klamkabot telah berjanji, dia tidak akan benarkan satu Sfera Kuasa pun jatuh ke tangan mereka yang jahat. Dan semenjak daripada itu, empayar Kubulus telah mengarahkan semua Sfera Kuasa diburu dan ditangkap, sehingga ke hari ini.

Diambil daripada Komik Prolog dalam Buku Komik Adaptasi BoBoiBoy: Sfera Kuasa (Bahasa Malaysia).

Alien[]

Advertisement